Czwartek 21.05 – FRANCUSKIE ŚLIMACZKI
A teraz sprawdzimy KTO JAK SKACZE?
Dzisiaj wracamy do kuchni Cioci Doroty, która proponuje kolejne wariacje z ulubionym i bardzo uniwersalnym „ciastem francuskim”. Tym razem będzie na słodko, ale zamieniając składniki nadzienia (na ser, szynkę itp.) mogą być wytrawne. Do dzieła. Dzisiaj ciocia serwuje „Francuskie ślimaczki”.
Składniki:
– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– jabłko, ulubiony dżem lub dowolny inny owoc (np. truskawka)
– cukier puder do posypania
Przybory: tarka, nóż, sitko, papier i forma do pieczenia
Wykonanie:
– jabłko ścieramy na tarce na tzw. „grubych oczkach” i rozkładamy na rozwiniętym cieście
– zwijamy ciasto w rulon i odcinamy 1 cm plastry
– ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem
– inne owoce można poprzecinać na plastry i ułożyć na kwadratach z ciasta
– można tworzyć różne inne formy ciasteczek
Pieczemy w piekarniku 180 stopni z termoobiegiem około 25 min na tzw. „Złoty kolor”. Bezpiecznie patrząc przez szybę piekarnika możemy obserwować co się z nimi dzieje podczas pieczenia.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem przez sitko. Smacznego!
I ślimaki wyruszają …….
Możecie również NARYSOWAĆ ŚLIMAKA
lub ZROBIĆ Z GAZETY
Nim rozpocznie się czytanie
Patrz uważnie, co się stanie
Nadstaw uszy, wytrzeszcz oczy
Może BAJKA O ŚLIMAKU Cię zaskoczy.
https://youtu.be/6vhV9KlDmFE