Jadłospis

Dni tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek
19.05.2025
Pieczywo pszenne
i mieszane z ziarnem (1), masło (7), szynka krucha, ser biały (7), papryka kolorowa, szpinak, kiełki rzodkiewki, ciepłe mleko (7), herbata malinowa.
Rosół na mięsie drobiowym z makaronem (1,9), potrawka
z fileta z kurczaka (7), marchew z groszkiem gotowana, jabłko, kalarepa do chrupania, kompot owocowy.
Bagietka pszenna (1), masło (7), pasta
z tuńczyka (4)
z groszkiem zielonym, ogórek kiszony, sałata rzymska, kiełki słonecznika, kawa zbożowa na mleku (7), herbata owocowa.
Wtorek

20.05.2025

Pieczywo pszenne
i mieszane z ziarnem (1), masło (7), powidła śliwkowe, ser Camembert (7),  roszponka, pomidor, kiełki lucerny, ciepłe mleko (7), herbata owocowa.
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na drobiu
z zieleniną (9), bitki
ze schabu, ziemniaki, buraki, gruszka, żurawina suszona, sok owocowy rozcieńczony
Budyń śmietankowy
na mleku (7), sos truskawkowy, chrupki kukurydziane, banan, rodzynki, woda
z cytryną i miętą.

Środa

21.05.2025

Bułka  pszenna
i mieszana z ziarnem (1), masło (7) pasta z jaj (3), miód,  sałata mix, papryka żółta, ogórek zielone, kakao (7), herbata z cytryną.
Zupa z brokułów na łopatce
z zielenina i śmietaną (7,9), kurczak z warzywami , makaron kokardki, marchew, seler naciowy
do chrupania, sok owocowy rozcieńczony.
Deser chia na mleku (7), z musem morelowym, biszkopty, jabłko, herbata owoce leśnie.

Czwartek

22.05.2025

Pieczywo pszenne
i mieszane z ziarnem (1), masło (7) płatki owsiane
z bakaliami na mleku (7), ser żółty wędzony (7), sałata, pomidor, pestki dyni, herbata miętowa.
Zupa krem dyniowo marchewkowy z prażoną dynią (7,9), kotlet mielony (1,3) ziemianki, surówka
z młodej kapusty
z marchwią, pietruszką, jabłko
do chrupania, sok pomarańczowy rozcieńczony
.
Sałatka z sałaty kolorowej, pomidorków ogórka zielonego, słonecznik prażony, sos miodowy, pieczywo pszenne (1), masło (7), pasta z cieciorki,  herbata miętowa
z cytryną.
Piątek

16.05.2025

Pieczywo pszenne
i mieszane z ziarnem (1), masło (7), kabanosy, konfitura truskawkowa, roszponka, papryka mix, kiełki pora, pestki dyni, ciepłe mleko(7), herbata owoce leśne.
Zupa krupnik na drobiu
z zieleniną i śmietaną (7,9), ryba miruna (4) pieczona w piecu konwekcyjnym, ziemniaki, surówka
z kapusty kwaszonej, marchwi, pietruszki, jabłko, sok owocowy.
Sałatka z makaronu ryżowego, szynki,
oraz warzyw, pieczywo gryczane
z masłem (7), jabłko, lemoniada
z maliną i miętą.

Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Smacznie Zdrowo Kolorowo 🙂
Pysznie i Apetycznie 🙂
Pyszne podwieczorki 🙂

Spacer po Kuchni 🙂

 

Placek z rabarbarem własnego wypieku

Hot dog własnego wypieku

Pyszny gulasz z wieprzowiny

Melon i galaretka pyszne na podwieczorek

Babka

Murzynek

Pizza

Chleb własnego wypieku

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.