Pieczemy gofry

W środę 22 marca piekliśmy w przedszkolu gofry.

 Zanim zabraliśmy się do pracy,

w gronach swoich rodzin zastanawialiśmy się,

z czym kojarzą nam się gofry.

 

Każda rodzina miała wiele skojarzeń, m.in.:

-pieczeniem gofrów;

– słodkościami;

– pysznościami;

– wiosną;

– latem i morzem;

– wyjazdem nad jezioro;

– górami;

– owocami;

– łąką: kwiatami, motylami, chmurką;

– wakacjami;

– przyjemnościami;

– przedszkolem;

– dniami wolnymi;

– miodem;

-owocami: borówkami, truskawkami, malinami,

jagodami, ananasami, brzoskwiniami, bananami;

– bitą śmietaną;

– syropem klonowym;

– cukrem pudrem;

– sosami: truskawkowym, malinowym, czekoladowym;

– kolorową posypką;

– podwieczorkiem u babci;

-nutellą;

– spotkaniem z przyjaciółmi;

– wspólnym rodzinnym pieczeniem;

-najlepszym  przepisem babci Eli;

– Panią Irenką w Lublinie.

Następnie przystąpiliśmy do pracy…. Wypróbowaliśmy kilka przepisów  z internetu,  jednak najlepszym okazał się przepis babci Nataszki:

– 1/2 kg mąki

-5 jajek

-2 szklanki wody

-1 szklanka oleju

-1 cukier waniliowy

-1/2 szklanki cukru

-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z  ulubionymi dodatkami.

Inspiracje do tworzenia najsmaczniejszych gofrów

można znaleźć w poniższej galerii…

 

 

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.