Szarlotka
By wykonać dzisiejsze zadanie Podróżnicy potrzebowali:
300 gram mąki pszennej /2 czubate szklanki (1 wersja)
200 gram mąki kukurydzianej (2 wersja)
200 gram mąki ziemniaczanej (2 wersja)
200 gram masła lub margaryny
120 gram cukru lub innych substancji słodzących
4 lub 5 jabłek
woda
dla chętnych:
płatki migdałowe
cukier waniliowy i cynamon
Narzędzia potrzebne do wykonania zadania:
tortownica o średnicy około 24 cm
miska do mieszania składników
garnek do podpieczenia jabłek
łyżka
Kroimy jabłka w kostkę, przekładamy do garnka. Do jabłek dolewamy odrobine wody i wstawiamy na mały gaz tak by się nie przypaliły.
Przygotowujemy tortownicę i miskę do mieszania składników. Wrzucamy do miski mąkę lub mąki w zależności od wersji, którą robimy. Dodajemy masło /margarynę i cukier. Ugniatamy tworząc kruszonkę (nie przejmujmy się, że nie wychodzi nam jednolite ciasto).
Przekładamy połowę przygotowanych kruszyn do tortownicy i ugniatamy by powstał spód (możemy podziurawić widelcem). Podpiekamy w piekarniku z termo obiegiem na 180 stopni przez 10 minut ( do zrumienienia). Następnie dodajemy jabłka (z cynamonem jeśli lubimy) i posypujemy resztą kruszonki oraz migdałami jeśli ktoś lubi. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Smacznego!