Masa papierowa z Żabką Rechotką
Dzieciaki, mam dla Was propozycje wyprodukowania
własnej masy papierowej.
Składniki na 800g masy papierowej:
- dwie wytłaczanki po jajkach (jedna na 10, druga na 6 jaj)
- 1 kubek wikolu (kubek o pojemności 300 ml)
- 1 kubek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwki dla dzieci
- pół kubka mąki pszennej
Przepis na masę papierową – wykonanie
- Dokładnie odciskamy namoczone chwilę wcześniej i porwane na kawałki opakowania po jajkach (opcjonalnie można zostawić je zamoczone w wodzie na dłużej). Przed rozczłonkowaniem należy usunąć z nich etykiety.
- Po odciśnięciu wytłaczanki rwiemy na jeszcze drobniejsze kawałki.
3. Dodajemy wikol, mąkę ziemniaczaną i oliwkę dla dzieci.
4. Miksujemy składniki (końcówką o tajemnej nazwie, na szczęście dobrze widoczną na zdjęciach) przez około 3 minuty.
5. Wstępnie zmiksowaną masę podsypujemy stopniowo mąką pszenną i ponownie miksujemy. W składnikach była mowa o 1/2 kubka. Z tego tylko połowę (czyli 1/4 kubka) zmiksowałam, reszta posłużyła mi w kolejnym punkcie.
6. Posypujemy blat mąką pszenną i wyrabiamy masę ręcznie, dodając do niej resztę mąki pszennej. Jeśli nadal klei się i przywiera do stołu podsypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej.
Jeśli masa nadal mocno przywiera do dłoni, mimo intensywnego podsypywania mąką, możemy zostawić ją na 5 minut i ponownie wyrobić. Tylko nie zapomnijcie o niej!
Masa papierowa bardzo szybko wysycha, dlatego przechowujemy ją szczelnie owiniętą w folie i w zamkniętym pojemniku. W takich warunkach powinna wytrzymać tydzień, może dwa (to dopiero muszę ustalić). Jeśli chcemy przechowywać ją dłużej, warto owinąć ją dodatkowo w wilgotną szmatkę (najpierw w folię, potem w szmatkę) lub włożyć pod wieczko pojemnika nawilżoną chusteczkę.