Żabkowy przepis na wykonanie masła

Wasza Rechotka ma dla Was przepis na wykonanie masła ze świeżego mleka prosto od krowy lub śmietany 30%

Lista rzeczy niezbędnych do zrobienia masła w domu:

  • śmietana (tłusta, najtłustsza jaką macie)
  • mikser
  • wysokie naczynie do miksowania (Uwaga, będzie chlapało!)
  • sprzęt do odsączenia masła (u nas gęste nylonowe sito + miseczka)
  1. Robienie masła rozpoczynamy od zebrania śmietany z powierzchni mleka. Niestety jeżeli nie dysponujemy wiejskim mlekiem prosto od krowy, to nie uda Nam się zebrać z niego śmietany, więc można wykorzystać śmietanę 30% kupioną w sklepie.
  2. Zebraną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy na wysokich obrotach. W pierwszym etapie miksowania otrzymamy puszystą puszystą bita śmietanę, którą musimy miksować dalej aż do momentu gdy zacznie się rozdzielać na masło i maślankę.
  3. Po dłuższej chwili miksowania drobne grudki masła przyczepiają się do mieszadeł miksera, a maślanka chlapie we wszystkie strony – tak właśnie ma być. Miksujemy do momentu gdy dalsze miksowanie nie zmienia konsystencji tego, co powoli przestaje już być zwykłą śmietaną.
  4. Odsączamy masło na sitku i mamy gotowe domowe smarowidło.
    Jako bonus za ciężką pracę zajadamy chleb z masłem śmietankowym i popijamy świeżą maślanką.

 

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.