Jadłospis

 

Dni tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek
15.12.2025
Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem (1), masło (7), szynka wieprzowa,  ser wędzony (7), sałata kolorowa, pomidor, kiełki pora, kawa inka na mleku (7), herbata malinowa.
Zupa krem dyniowo marchwiowy z groszkami ptysiowymi (1,7,9), gulasz
z indyka z warzywami, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, jabłko, sok pomarańczowy rozcieńczony.
Pieczywo żytnie
z ziarnem, masło (7), dżem brzoskwiniowy, sałata, papryka kolorowa, kiełki rzodkiewki
z sosem, kefir naturalny (7), herbata miętowa.
Wtorek

16.12.2025

Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem (1), masło (7), pasta z białej fasoli
i pomidorów suszonych, salami, roszponka papryka żółta, ogórek kiszony, ciepłe mleko (7), herbata z cytryną.
Zupa pejzanka
na łopatce (9), udka pieczone w piecu konwekcyjnym, ryż surówka z kapusty pekińskiej z marchwią, pietruszką i kukurydzą, jabłko, sok
z czarnej porzeczki rozcieńczony.
Kaszka manna
na mleku (7), z syropem malinowym, chrupki kukurydziane, banan, woda
z pomarańczą
i miętą.

Środa

17.12.2025

Pieczywo pszenne
i mieszane
z ziarnem (1), masło (7), szynka krucha, ser biały
z koperkiem, sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony, kakao na mleku (7), herbata malinowa
z cytryną.
Zupa barszcz czysty
z makaronem na boczku,
z zieleniną i śmietaną (1,7,9), ryba miruna pieczona w piecu konwekcyjnym (1,3,4), ziemniaki, kapusta kwaszona gotowana
z pieczarkami, pomarańcza, żurawina suszona, kompot wiśniowy.
Placek świąteczny piernikowo kakaowy
z powidłami własnego wypieku (1,3,7), ciepłe mleko (7), mandarynka, jabłko, herbata miętowa.

Czwartek

18.12.2025

Pieczywo pszenne
i mieszane z ziarnem (1), masło (7), płatki kukurydziane na mleku (7), szynka drobiowa, szpinak, papryka mix kolorów, kiełki rzodkiewki, herbata owocowa.
Zupa krupnik na drobiu
z śmietana
i koperkiem (1,7,9), strogonow, pyzy na parze (1), mizeria
na jogurcie (7) jabłka, sok pomarańczowy rozcieńczony.
Smoothie truskawkowo bananowe, bagietka gryczana, z masłem (7), warzywa w słupki, marchew, kalarepa, ogórek zielony, maślanka naturalna (7) herbata rumiankowa.
Piątek

19.12.2025

Bułka pszenna i z ziarnem (1), masło (7), pasta
z kurczaka z warzywami, jajo gotowane (3) sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, kakao
na mleku (7), herbata z cytryną.
Żurek na boczku
i białej kiełbasce,
z śmietaną i zieleniną (7,9), gzik
ze szczypiorkiem
i rzodkiewką (7), ziemniaki, pomarańcza, żurawina, sok jabłkowy rozcieńczony.
Tosty z szynką wieprzowa i serem żółtym (1,7), ketchup, roszponka, pomidor, szczypiorek, kefir naturalny (7), herbata malinowa.

Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II
1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Smacznie Zdrowo Kolorowo 🙂
Pysznie i Apetycznie 🙂
Pyszne podwieczorki 🙂

Spacer po Kuchni 🙂

 

Placek z rabarbarem własnego wypieku

Hot dog własnego wypieku

Pyszny gulasz z wieprzowiny

Melon i galaretka pyszne na podwieczorek

Babka

Murzynek

Pizza

Chleb własnego wypieku

Ta strona używa cookies. Czytaj więcej na temat polityki cookies.